Kaip išsirinkti kepsninę

Žmonėms dažnai yra sunku apsispręsti kokią kepsninę rinktis, tad paruošėme šį gidą. Tikimės jis padės Jums atsakyti į svarbius klausimus, tuo pačiu kviečiame nesidrovint kreiptis į mus jei visgi kils neaiškumų.
Pirmas klausimas į kurį reikia atsakyti – ką ir kaip kepsite su kepsnine?
Yra du būdai kaip kepti mėsą: tiesiogis (grilinimas) – kai mėsa kepama tiesiai virš žarijų ir netiesiogis (barbekiu) – mėsa kepama karšto dūmo pagalba ilgą laiko periodą.

Kokiu metodu kepsite dažniausiai? Ar kepsite paprastus kepinius tiesioginiu būdu, tokius kaip šašlykai, burgeriai, kepsniai, vištos šlaunelės – viskas ką kepti yra gan nesudėtinga ir užtrunka pakankamai neilgai (20-40 min). O gal būt apart šių nesudėtingų kepinių taip pat norėsite kepti ir netiesioginiu būdu barbekiu, kepinius kuriuos užtrunka kepti nuo 1 iki 10 valandų, pavydžiui visą vištą (2val), kiaulienos šonkauliai (6 val -3val rūkymas, 2val troškinimas folijoje, 1 – val kepimas su padažu).
Kepti ir vienu ir kitu būdu galima praktiškai su visomis kepsninėmis, kurios turi sandarų dangtį. Tačiau vienos kepsninės yra geresnės kepimui tiesiogiai, o kitos yra patogesnės kepant netiesigoiai – BBQ. Savaime suprantama yra ir pakankamai universalių kepsninių.
Esame suskirstę šias grilintojų grupes:
1. Norintys kepti tiek malkomis tiek anglimis, paprastus ir nesudėtingus kepinius tokius kaip šašlykai, burgeriai, steikai, vištos blauzdelės ir t.t.
Tokiu atveju rekomenduojame statinės formos grilių su dangčiu. Kuo geresnės griliaus medžiagos tuo ilgiau grilius tarnaus. Ketaus grotelės – privalumas. Rekomenduojami modeliai:
2. Norintys kepti įprastus kepinius, tačiau savaitgaliais paeksperimentuoti kepant netiesiogiai, pavyzdžiui kepti visa vištą 2 valandas.
Tokiu atveju rekomenduojame apvalią anglinę kepsninę, kuri dėl savo formos leidžia įvairų kepimą arba kepsninę su rūkykla. Rekomenduojami modeliai:

3. Norintys kepti paprastus bei sudėtingesnius kepinius, norintys visų įmanomų galimybių, yra BBQ fanai arba taip susižavėję kad nusprendė jais tapti nuo pat pradžių.
Rekomenduojame Kamado tipo, granulines arba kepsnines su atskira rūkymui skirta ugniadėže.

4. Nori kepti paprastai, greitai, švariai ir be vargo.
Tokiu atveju dujiniai griliai puikiai padarys šį darbą, o jei visgi savaitgalį atsiras meninė mūza – su dujiniais griliais įmanoma viskas.

KURAS
Kokį kurą norite naudoti?
Anglis suteikia puikų kvapą ir salyginai greitai paruošiamą kepimui.
Mediena suteikia geresnį kvapą, tačiau ilgai užtrunka paruošimas kepimui.
Dujiniai griliai įkaista labai greitai yra švaresni, nėra dūmų – galima naudoti balkonuose
Medžio granulės, artimiausias dalykas malkoms, jos daromos iš vyšnios, obels ar kitų griliui tinkamų medienų, be jokių papildomų preimaišų. Jos labai greitai užsidega ir labai lengva kontroliuoti jų kiekį.
Elektrinės kepsninės, tiems kas turi uždarus balkonus
Anglinės kepsninės
Oro tėkmė
Anglinės kepsninės yra priklausomos nuo oro tėkmės kaitros kontroliavimui. Kuo daugiau oro tuo anglys yra kaitresnės, o sumažinus oro tėkmę sklandžių pagalba anglys prigęsta ir galima kepti iš lėto, ilgą laiką netiesiogiai. Taigi kuo sandaresnis grilius, su sandariai užsidarančiu dangčiu ir geromis oro sklandėmis – tuo geriau.
Dydis ir forma
Griliaus forma nulems ar kaitra bus koncentruota ar ne. Platesnės, statinės formos kepsninės, gali kepti daugiau maisto vienu metu, tačiau dėl plokščio dugno, virš plonesnio anglių sluoksnio, taigi jos yra geresnės kepimui tiesiogiai (šašlykai, burgeriai, steikai). Apvalios metalinės arba keramikinės kamado kepsninės yra gilėsnės ir su siauresniu dugnu, jos geriau sukoncentruoja karšti kai reikia labai aukštos temperatūros, tačiau jei nustumsite anglis į vieną pusę ar naudosite karščio deflektorių galėsite kepti ilgai ir iš lėto.

Statinės formos kepsninės
Oras keliauja iš vienos pusės per sklandes į kitą pusę ir iškeliauja per kaminą
Pliusai. Telpa daugiau maisto
Dažnai turi reguoliuojamą dugną – galima pakelti aukštenei kaitrai
Lengva valyti
Dažniausiai galima kūrenti ir malkas
Leidžia tiesioginius ir netiesioginius kepimus
Minusai.Naudoja daugiau anglių
Dažnai dengiami milteliniais dažais, kurie gali pasilupti

Apvalios anglinės kepsninės
Pliusai. Tarnauja ilgai, kai kurie prekiniai ženklai suteikia net 10 metų garantiją
Lengva valyti dėl išimamo pelenų bliūdo apčioje
Lengvai transportuojami
Leidžia tiesioginius ir netiesioginius kepimus
Minusai. Dažniausiai nereguliuojamas grotelių aukšits
Galima naudoti tik anglis, malkos šiems griliams kenkia
Mitai. Skardiniai greitai sudega – tai yra tiesiog netiesa, metalas yra dengtas emaliu ir atsparus karščiui, dažnai tarnauja 10 metų

Kamado tipo kepsninės
Pliusai. Yra labai sandarūs, dėl to lengva kontroliuoti temperatūrą
Yra sukurti ilgam temperatūros išlaikymui, kai kurie modeliai gali kepti 8 valandas be anglių papildymo
Dėl formos ir dizaino galima kepti tiek labai aukštomis temperatūromis, tiek žemomis
Minusai. Brangūs, kaina gali būti nuo 600 iki 2000 EUR
Sunkūs, ypač keramikiniai modeliai
Dėl formos, įprastai kepimo paviršius nėra labai didelis


Geros anglinės kepsninės savybės
- Reguliuojamas aukštis. Arba keliamas dugnas arba nuleidžiamos grotelės, tai puikus būdas kontroliuoti kaitrą.
- Ketaus arba storo (nuo 6mm) nerūdijančio plieno grotelės.
- Korpusas iš metalo dengto emaliu. Tokios kepsninės tarnauja itin ilgai (Napoleon suteikia net 10 metų garantiją).
- Lengvas valymas. Ištraukiamas dugnas arba pelenų indas.
Dujiniai griliai
Komfortas, švara, pigesnis kuras, greitas paruošimas, lengva temperatūros kontrolė – neveltui šie griliai užkariavo visą Ameriką ir tampa vis populiaresni Europoje. Sakoma, kad su dujiniu griliumi nėra jaučiamas tas skanus dūmo kvapas, tačiau tai tėra mitas, nes šiuo metu yra labai daug būdų kaip su dujiniu griliumi suteikti kvapą ar net rūkyti maistą karštu ar šaltu dūmu.
Vėlgi, siūlome pagalvoti kiek laiko praleisti prie šio griliaus? Ar kepsite paprastus kepinius – užteks paprasto, nedidelio su 2 degikliais ar gal būt kepsite dažnai su draugų kompanija – rekomenduojame grilių bent su 3 degikliais. Dujinė kepsninė su 3 ar daugiau degiklių suteikia galimybę kepti netiesiogiai ar rūkyti maistą.
Kuo geresnės medžiagos ir technologijos griliuje tuo jis brangesnis. Kuo daugiau nerūdijančio plieno, tuo geriau. Nerūdijantis plienas yra tvari medžiaga, jį paprasta valyti ir prižiūrėti. Dujiniai degikliai gali tarnauti nuo 2 iki 10 metų, perdegusius paprasta pakeisti.
Nešiojami dujiniai griliai

Jei ketinate grilinti paprastus patiekalus, puikiai tinka balkonuose ir užima mažai vietos. Jei vykstate į gamtą ar į sodybą – pasiimsite su savimi.

2 degiklių dujinės kepsninės
Tokio dydžio kepsnines renkasi tie kas turi ribotą kiekį vietos, tačiau nori stabilios universalios kepsninės
Pamaitinsite 2-10 žmonių, dauguma grilių turi nusilenkiančias šonines lentynas
Šie modeliai yra pakankamai galingi, todėl su jais galima kepti ne tik mėsą, bet ir picas ar kitus kepinius



3 degiklių dujinės kepsninės
Kuo daugiau erdvės tuo geriau, jei norite keptis tik dviese, naudokite tik 1 degiklį
Norint rūkyti maistą reikės daug erdvės, dažnai maistą dėsite per vidurį, o kursite tik du šoninius degiklius
Dažnai tokie modeliai turi papildomą viryklę kas yra patogu verdant garnyrą ar padažą
Nusipirkę šiek tiek brangesnę nerūdijančio plieno versiją, mėgausitės 10 ir daugiau metų (Napoleon suteikia 15 metų garantiją)



4 ir daugiau degiklių
Didesni modeliai turi didelius kepimo plotus, įsigykite besisukantį iešmą ir kepkite visą paršiuką! Turite daug vietos, puikią terasą, savaitgaliais susirenka daug žmonių? Tokiu atveju didelis grilius Jums.
Geros dujinės kepsninės savybės
- Storos nerūdijančio plieno grotelės. Jos puikia kepa ir jas lengva prižiūrėti
- Šoninė viryklė. Viską ko reikia virkite vietoje.
- Infraraudonųjų spindulių šoninis degiklis. Apskrudinkite savo steiką prie 700c.
- Nerūdijantis plienas. Pasikartosime dar kartą, kuo daugiau tuo geriau.
- Įsigykite rūkymo dėžutę, ten sudėsite medienos skiedras ir Jūsų grilius skleis puikų dūmų aromatą.
- Infrared systema po grotelėmis (Char-Broil griliai). Nuostabus sumanymas mažiau patyrusiems, užkerta kelią ugnies pliupsniams.
Granulinės kepsninės barbekiu
Tikras barbekiu yra kai kepate mėsą ilgą laiko tarpą virš medžio dumo. Kepant ilgą laiką, svarbu palaikyti pastovų degimą ir pasovią, stabilią temperatūrą. Anksčiau tam reikėdavo tam tikrų įgūdžių bei kantrybės. Granulinės kepsninės automatiškai palaiko temperatūrą tiek kiek reikia. Taigi, jei mėgstate tikrą BBQ maistą, šis griliaus variantas Jums – Traeger Pro 22
Mediena kūrenami griliai
Geriausia Lietuvoje randama mediena griliui yra ąžuolas, vaismedžiai (obelis, vyšnia, slyva..), juodalksnis, klevas. Tinka ir beržas, tačiau tai nėra idealiausia mediena griliui. Svarbu paminėti, kad malkos turi būti sausos. Taigi, jei turite tinkamų malkų ir kantrybės, jums patiks šie griliai. Savaime suprantama, šias kepsninės galima kūrenti ir anglimis.
Norime paminėti, kad kepsninės padarytos iš senų dujų balionių, retai pagaminamos teisingai. Jos nesandarios ir be oro sklandžių. Parastai tariant tai yra storo metalo šašlykinė su dangčiu nuo lietaus.

Storo metalo kepsninės yra sukonstruotos siekiant sukurti sandarumą, tinkamą oro ir dūmų tėkmę, dėl to jos buna šiek tiek brangesnės.
Paprastus kepinius kepsite pagrindiniame skyriuje kurdami ugnį. Norėdami daryti barbekiu arba rūkyti maistą, kurkite ugnį mažesniame skyriuje, o karštas dūmas keliaus per pagrindinį skyrių, taip netiesiogiai kepdamas maistą.
Dėl šio dviejų dalių dizaino, ugnį valdyti yra kur kas paprasčiau, kurą papildyti galima bet kada, priešingai nei Kamado stiliaus griliuose. Storas metalas papildomai padeda išlaikyti stabilią temperatūrą.
Tai tikrai dėmesio ir pinigų vertos kepsninės, kurios yra universalios, pamėgtos profesionalų ir tarnaus daugelį metų.
Baigiamasis žodis
Mes esame griliaus kultūros fanai, ją siekiame vystyti Lietuvoje, todėl norime padėti Jums išsirinkti sau tinkamą kepsninę, ja džiaugtis ir sėkmingai naudotis. Jei perskaičius šį straipsnį vis dar abejojate ar turite papildomų klausimų, visada lauksime Jūsų skambučių, žinučių ar atvykstant į mūsų parduotuvę.
www.grillman.lt visos teisės saugomos, norint cituoti ar naudoti šį straipsnį, būtinas autoriaus sutikimas
Palikite komentarą Cancel Reply