Su kamado kepsnine galima grilinti, rūkyti, troškinti, kepti kepinius – tai vienas populiariausiu grilių tipų. Jei įsigijote ar planuojate įsigyti keramikinę kepsninę šis trumpas gidas kaip tik Jums! 

Pagrindai

Temperatūros kontrolė yra svarbiausias sėkmingo naudojimosi kepsnine ingridientas ir jis susideda tik iš dviejų elementų: deguonies ir kuro. Išmokite kaip valdyti temperatūrą ir tapsite grilio profesionalu!

Anglis

Parduotuvėse galima rasti įvairios anglies, kamado kepsninėje galima naudoti visas griliams skirtas anglis, TAČIAU geri rezultatai pasiekiami tik geromis anglimis. Rekomenduojame savo kepsninėje naudoti tik aukščiausios kokybės kietmedžio anglis. Kokybiška anglis yra stambios frakcijos, tam kad jas sudėjus į kepsninę liktų tarpai tarp anglių, prasta anglis iš smulkių gabaliukų sukrenta ugniadėžėje, užkemša angas ir blokuoja deguonies tėkmę, o deguonis irgi yra kuras.

Oro srauto reguliavimas bei įkūrimas

Įpilkite medžio anglies į ugniakurą iki pusės. Jei siekiate aukštos temperatūros žiūrėkite, kad dideli anglies gabaliukai būtų apačioje dėl geresnio oro pratakumo. Dabar esate pasirengę uždegti savo anglis, įdėkite porą natūralių įkurtukų tarp anglies ir įkurkite. Jei turite elektrininį ugnies įkūrėją galite naudoti jį. Degaus skysčio ar nekokybiškų įkurtukų naudoti negalima dėl sveikatai pavojingų medžiagų, sugadinto skonio, gaisro pavojaus ir pačios kepsninės gadinimo.

Prieš pradedant reguliuoti temperatūrą palikite dangčio kupolą atvertą apie 5-7 minutes, kad anglis spėtų įsikurti.

Anglį galima naudoti kelis kartus, jei baigėte kepti ir matote, kad anglies dar liko tiesiog nutraukite deguonies patekimą į kepsninę uždarydami viršutinę ir apatinę sklendes. Sekantį kartą pažarstykite anglis, kad pelenai sukristų į apačią, jei reikia papildykite šiek tiek naujų anglių ir kurkite vėl. 

Kamado viršutinė ir apatinė ventiliacijos angos yra tarsi jūsų kaitros reguliavimo sistema. Oras juda iš apatinės angos į viršutinę dalį. Atidarykite juos, kad paspartėtų oro srautas ir pakiltų temperatūra, uždarykite, kad ją sumažintumėte.

Iš savo keramikinės kepsninės galite gauti tikrai puikias maisto ruošimo savybes, nes jų keraminės sienos sugeria, sulaiko ir paskirsto šilumą. Kai įkuriate kepsninę palaukite  20–40 min kol ji pasieks reikiamą temperatūrą, turėkite omenyje, kad dėl savo karščio sugėrimo savybių šilumą padidinti yra žymiai lengviau, nei ją sumažinti, tad turėkite kantrybės.

Kepimo technikos

Yra du būdai kaip kepti mėsą: tiesiogis (grilinimas) – kai mėsa kepama tiesiai virš žarijų ir netiesiogis (barbekiu) – mėsa kepama karšto dūmo pagalba ilgą laiko periodą.

Skrudinimas (grillinimas) suteikia maistui spalvą ir skonį kurį sunku pamiršti. Svarbiausias aspektas norint išmokti „Searinti“ yra laikas ir aukšta temperatūra. Prieš pradedant skrudinti nepamirškite leisti kamado kepsninei įkaisti iki aukštos temperatūros. Skrudinimo tikslas yra suteikti skonio, spalvos mėsai jos nesudeginus.

Ruošimasis skrudinimui prasideda nuo pilnos ugniadėžės anglių. Užkurkite anglis, įdėkite groteles ant žemiausios pozicijos kuri yra arčiausiai anglies ir palikite atvertą kepsninės dangtį apie 10 minučių kol anglis įsikurs.

Atverkite abi oro padavimo angas iki galo kol kepsninė pasieks maksimalią temperatūrą, kai temperatūra bus pasiekta angas truputį priverkite, kad ją išlaikytumėte. Kai temperatūra bus tinkama pagal jūsų skrudinimo (grilinimo) receptą, padėkite mėsą virš anglies, nepamirškite naudoti žnyples, o ne šakes, kad neišbėgtų sultys.

Kepinių Kepimo technika. Kamado tai daugiau nei tiesiog grilius, dėl savo šilumos išlaikymo savybių jis gali puikiai tarnauti ir kaip picos krosnis, kuriuoje drąsiai galėsite kepti picas, duoną, pyragus, kugelį ir t.t.. Be to viskas bus kepama ant natūralios medienos kuri maistui suteiks žavesio ir puikaus aromato. Nepamirškite, kad kepdami picą sukelkite temperatūrą kiek įmanoma didesnę.

Kepimo atstumo pagrindai

Jei ketinate skrudinti (kepti aukštoje temperatūroje) pvz.: steiką ar burgerius, kepkite be deflektoriaus tiesioginėje kaitroje nuleidus grotelis arčiausiai anglių. Jei norite maistą kepti ilgiau su dūmo kvapu pvz.: brisketą, šonkaulius, vištą ar žuvį pakelkite groteles ir naudokite keramikinį karščio deflektorių / plokštes. Keramikinis karščio deflektorius naudojamas norint kepti netiesioginiame karštyje, dažniausiai kai maistas yra kepamas daugiau nei 20 min. Jo pagalba kaitra keliauja ne tiesiai į mėsą, cirkuliuoja aplink.

Rūkymo (barbecue) pagrindai

Dūmas yra skonis, kurio neįmanoma pakeisti jokia kita priemone ar kaip nors suklastoti. Dūmas transformuoja maistą kurį ruošiate, suteikia jam nepamirštamą skonį. Kad ir kokią rūkymo techniką naudosite kepsninė suteiks dūmo, nes ji yra kūrenama tik anglimi.

Rūkymui patartina naudoti kūrimo metodą kai anglis yra supilama į kauburėlį ir kuriama centre. Tokiu būdu ugnis degs iš centro link kraštų iš lėto – ilgiau užteks anglių. Naudojant aukštos kokybės kietmedžio anglis degimas gali trukti net iki 15 valandų! Medienos gabaliukus dėkite nuo centro link krašto tiesiai vienas po kito.

Sėkmingo rūkymo paslaptis – mažiau yra daugiau. Kurenant kepsninę nereikia prikrauti kaladėlių tiek, kad dūmai tiesiog verstųsi iš kepsninės viršaus. Dūmas turi būti šviesus ir jo neturi būti daug. Jei prikrausite per daug rūkymo kaladėlių ar drožlių maistas gali tapti kartus.

Rūkymui naudojamą medieną galima įsigyti tiek kaladėlėmis, tiek drožlėmis. Jei nusipirkote kaladėlių jas galite talpinti tiesiai ant anglių, jeigu naudojate drožles jas reiktų išmirkyti vandenyje apie pusvalandį, tuomet patalpinti į tam skirtą rūkymo dėžutę ir dėti tiesiai ant anglių. Kodėl medieną pirkti? Mediena buna išdžiovinta ir nužievinta – žievė suteikia kartumo. 

Kalbant apie rūkymą, nėra griežtų taisyklių, yra tik pasiūlymai. Kiekvienas jūsų sprendimas nuo medienos rūšies iki rūkymo laiko – priklauso nuo jūsų gomurio. Skirtingos medienos rūšys skleidžia skirtingą aromatą ir skonį. Didesnio intensyvumo mediena tokia kaip hikorija ar meskitas puikiai tiks jautienai, o lengvesnė mediena, tokia kaip vaismedžiai atskleis kiaulienos saldumą. Kai kurie žmonės renkasi tirštesnį dūmą, o kitiems patinka tik lengvas dūmo prisilietimas, bet geriausia pradėti nuo mažiau ir jei reikia kitą kartą pridėti daugiau.

Kaip rūkyti. Rūkymas yra atliekamas žemoje temperatūroje ilgą laiko periodą. Kai kepsninė pasiekia norimą temperatūrą rūkymui, pvz 110c, įdėkite medienos gabaliuką, įdekite keramikines deflektoriaus plokštes, dėkite maistą ir uždarykite. Dabar telieka sklendžių pagalba išlaikyti stabilią temperatūrą. 

Unikali kamado kepsninės forma išlaiko maistą drėgną, todėl nebūtina naudoti indų su vandeniu. Mėsa nėra vienintelis produktas kurį galite rūkyti. Nuo žuvies, riešutų iki įvairių daržovių rūkymas gali suteikti unikalų skonį.

Kepimo paviršių gidas

  1. Standartinės nerūdijančio plieno grotelės yra labai universalios. Jos yra patvarios, lengvai valomos, galima plauti indaplovėje. Nerūdijantis plienas labai greitai įkaista ir paskirsto šilumą tolygiai.
  2. Ketaus grotelės. Ketus (špyžius) yra viena iš seniausių medžiagų maisto gaminime. Ketus sukurtas atlaikyti aukštą temperatūrą, ketus ypač gerai sugeria, sulaiko ir palaiko šilumą – todėl tai yra puikus paviršius skrudinimui. Dažniausiai naudojamas steiko kepime.
  3. Ketaus plokštuma. Tai lygus ketaus paviršius, panašiai kaip keptuvė. Naudojama kepant birius ar skystus patiekalus pavyzdžiui: krevetės, blynai, kiaušiniai, bulvės ir t.t,
  4. Muilo akmuo. Pasižymi ypač tolygiu šilumos paskirstymu, šis storas bakterijoms ir purvui atsparus akmuo puikiai tiks žuviai ir mėsai išlaikyti sultingai troškinantis. Ši medžiaga įkaitus skleidžia netiesiogią šilumą ir taip padeda kuo tuolygiau paruošti maistą.
  5. Keramikinis picos akmuo. Puikiai tinka picoms, bandelėms, duonai ir kitiems miltiniams patiekalams. Keramika ištraukia iš tešlos drėgmę ir leidžia jai maloniai apskrusti. Netinkama naudoti mėsai, žuviai ar paukštienai.

Baigiamasis žodis

Išmokę ir supratę aukščiau išvardintus pricipus galėsite pilnai išnaudoti savo keramikinę kamado kepsninę ir išbandyti daug gardžių receptų, tačiau jeigu turite klausimų galite drąsiai kreiptis į GillMan komandą ir mes mielai Jus pakonsultuosime.

(0)

Dovanų pirkimas niekada nebūna lengvas procesas ir kartais gali pareikalauti daug pastangų, ypač jei jūsų mylimas žmogus yra BBQ megėjas, kuris, atrodo, jau turi visus įmanomus priedus savo kepsninei. Parašėme šį dovanų gidą, kad palengvintume Jūsų darbą!

Atrinkome geriausias ir įdomiausias griliaus dovanas, kurios yra ne tik praktiškos bet ir įdomios!

Paspaudę ant paveikslėlių rasite detalesnį dovanos aprašymą.

1. Dovanų kuponas – visada saugus pasirinkimas, tikras griliaus fanas dažniausiai jau turi kažką nusižiūrėjęs, taigi padėkite jam įsigyti tai ko jis nori labiausiai! Mūsų parduotuvė turi labai platų pasirinkimą, todėl rasite viską ko reikia.

Dovanu kuponai

2. Dovanų rinkiniai – pagal griliaus receptus sudarėme puikius Kalėdinių dovanų rinkinius, todėl išrinkti dovaną bus kur kas paprasčiau! Dovanų rinkinių aprašyme rasite video receptą!

Dovanų rinkiniai

3. Vištos laikiklis – Visą vištą galima sultingai skrudinti orkaitėje arba ant kepsninės, naudojant šį vištienos kepimo laikiklį. Viduje esančią skardinę galima papildyti įvairiais būdais, atsižvelgiant į kepėjo vaizduotę, naudojant įvairius skysčius (pavyzdžiui, alų, vyną, sidrą) arba žolelių derinį.

Vištos laikiklis

4. Elektrinis griliaus įkurėjas – įkuriant liepsną nebebus jokio vargo. Dėl karšto oro srauto technologijos ugnis kepsninėje įkuriama vos per porą minučių – tai yra greičiausias būdas įkurti anglis ir jį naudoja visi restoranų šefai.

Elektrinis griliaus įkurėjas

5. LED šviesos griliui – daugiau jokių švietimų su telefonu naktimis! Pritvirkinkite LED švieselę prie rankenos, nukreipkite į maistą – tebunie šviesa!

LED šviesos griliui

6. BBQ Knyga – Pradedantiesiems ar labiau patyrusiems griliaus meistrams knyga šia tema yra puikus būdas mokytis iš pačių geriausių. Knygose rasite kepimo būdus, prieskonių gaminimo ir maisto ruošimo idėjas, prie kurių visada galėsite sugrįžti.

BBQ Knyga

7. Kepimo lentutė griliui – veikimas paprastas: išmirkote lentutę vandenyje, dedate ant jos žuvį ir viską dedate į grilių ar orkaitę. Maistas išsirūko ir tokiu būdu jis įgauna skanų aromatą.

Kepimo lentutė griliui

8. Medžio drožlės arba medžio gabaliukai rūkymui – tai dovana kurios visada reikės net jei žmogus, kuriam dovanojate, jau turi medienos rūkymui. Ši dovana negenda ir laikui bėgant, kaip ir medžio anglis susinaudoja. Mediena rūkymui griliuje kepamai mėsai suteikia nuostabų aromatą ir dažnai naudojama net kai mėsa ir nėra rūkoma, o tik kepama.

Medžio drožlės

9. Prijuostė – profesionalios išvaizdos odinė prijuostė yra nuostabi dovana kuri netik apsaugo rūbus bet ir padeda gerai atrodyti per BBQ vakarėlius – visiems aišku kas čia yra tikrasis grill meistras! Odinės prijuostės laikui bėgant sušvelnėja ir prisitaiko prie nešiotojo figūros.

Prijuostė

10. Odinės karščiui atsparios pirštinės – itin reikalingas dalykas – ypač su keramikinėmis kamado tipo kepninėmis. Kepant maistą ugnyje susiduriame su aukštomis temperatūromis – verta apsaugoti savo rankas.

Odinės karščiui atsparios pirštinės

11. Švirkštas marinatui – kai nepakanka prieskonių ir tradicinio marinavimo – kartais reikia (ir receptai reikalauja) sušvirkti marinatą tiesiai į mėsos vidų! Nerūdijančio plieno švirktas ilgai tarnaus ir jį paprasta valyti.

Švirkštas marinatui

12.Šonkaulių laikiklis – skirta šonkaulių fanatikui. Laikiklis taupo vietą ir leidžia efektyviau kepti šonkaulius, taip mėsa kurkas geriau pasisavina dūmą. Galima kepti ir kitus maisto produktus.

Šonkaulių laikiklis

13. Termometras – kaip žinoti ar mėsa iškepė? Paprasta. Tereikia pamatuoti vidinę temperatūrą. Tokiu būdų mėsą iškepsite ideliai ir ji liks sultinga. Beveik visiems receptams reikalingas kepsninės ar vidinės temperatūros mėsoje stebėjimas. Šiais laikais tai daryti labai paprasta su bevieliais temometrais kurie temperatūrą, kepimo eigoje gali rodytų jūsų išmaniajame įrenginyje.

Termometras

14. Ketaus puodas – tai amžina ir viena praktiškiausių dovanų. Juo galima kepti orkaitėje, ant laužo, kepsninėje ar tiesiog ant viryklės. Ketus puikiai išlaiko temperatūrą, dėl to maistas yra sultingesnis ir skanesnis. Rekomenduojame Petromax ketaus puodus, kurie jau nuo seno yra gaminami Vokietijoje ir turi puikias vokiškos kokybės savybės. Šio gamintojų puodų nereikia specialiai apdoroti ar paruošti – juos galima naudoti iš karto.

Ketaus puodas

15. Ketaus keptuvė – kai už lango sniegas ir šaltis, o svajoji apie tobulą steiką. Ketaus keptuvės, tai dar viena amžina dovana kurioje gimsta tikri šedevrai!

Ketaus keptuvė

16. Picos akmuo – tikra pica reikalauja itin aukštos kepimo temperatūros, deja su tradiciniais ar net keramikiniais griliais jos pasiekti nepavyksta, todėl į pagalbą pasitelkiame picos kepimo akmenį. Jis įkaista ir padeda picą tiek orkaitėje tiek griliuje iškepti greičiau.

Picos akmuo

17. Šalto rūkymo generatorius – kai išgirstame “šaltas rūkymas” prisimename senelio rūkyklą ir paromis prižiūrimą ugnį. Šiais laikas viskas pasiketė ir tų pačių rezultatų galima pasiekti be jokio vargo, bet kokioje kepsninėje ar tiesiog dežėje. Šalto rūkymo generatorius veikia paprastai – priberiamos pjuvenos, uždegamos ir jos smilksta net iki 20 valandų!

Šalto rūkymo generatorius

18. Muurikka laužo plokštuma – ideali dovana gamtos mėgejams! Plokštuma turi kojeles, pastatoma virš laužo, tokiu būdu maistas kepamas gamtoje.

Muurikka laužo plokštuma

19. Petromax laužo vaflinė arba sumuštinių forma – Su šiais įrankiais galėsite jaukiai su šeima ar draugais praleisti šaunų vakarą prie laužo besimėgaudami ką tik iš laužo ištrauktais vafliais ar sumuštiniais.

Petromax laužo vaflinė arba sumuštinių forma

20. Muurikka rūkykla – rūkyti maistą dar niekada nebuvo taip paprasta ir tam nereikia krūvos malkų, didžiulės rūkyklos ar eksperto žinių. Tereikia pašauti maistą į Muurikka rūkyklėlę ir šiek tiek kantrybės!

Muurikka rūkykla

(0)

Žmonėms dažnai yra sunku apsispręsti kokią kepsninę rinktis, tad paruošėme šį gidą. Tikimės jis padės Jums atsakyti į svarbius klausimus, tuo pačiu kviečiame nesidrovint kreiptis į mus jei visgi kils neaiškumų.

Pirmas klausimas į kurį reikia atsakyti – ką ir kaip kepsite su kepsnine?

Yra du būdai kaip kepti mėsą: tiesiogis (grilinimas) – kai mėsa kepama tiesiai virš žarijų ir netiesiogis (barbekiu) – mėsa kepama karšto dūmo pagalba ilgą laiko periodą.

Skaityti daugiau…
(0)

Kepsninės paruošimas gali skirtis priklausomai nuo gamintojo, bet svarbu žinoti pagrindines taisykles, kurių laikantis laukia neįtikėtino skonio kepsniai.

Anglinės kepsninės yra tos, kurios skirtos naudoti anglimis — paprasta! Kai kurias galima kartais pakūrenti malkomis ir nieko nenutiks (Napoleon, Weber), o kai kurias, pavyzdžiui, keramikines (kamado tipo: Bono, BGE, Joe) draudžiama kūrenti malkomis. Konsultuokitės su savo tiekėju, sąžine bei pinigine.

Skaityti daugiau…

(0)

Išsirinkti tinkamą kepsinę nėra sudėtinga, kepsninės būna įvarios, galite rasti pigią vienkartinę kepsinę vos už 10 eurų ar didelę profesionalią už kelis tūkstančius eurų. Kaip išsirinkti tinkamą jums? Visų pirma nuspreskite kiek pinigų norite išleisti, kadangi ne visada brangesnė yra tinkamesnė jums. Kitas svarbus faktorius kepsninės dydis, patartina rinktis didesnę, juk reikia pagalvoti ir apie svečius. Atkreipkite dėmesį į medžiagą iš kurios ji pagaminta ir dizainą. Paskutinis faktorius kurį turite pasverti – kuras, norite kurenti anglis, malkas ar dujas.

Skaityti daugiau…

(0)
-3% griliui
-5% griliui
-6% griliui
-5% aksesuarams
-7% aksesuarams
-10% aksesuarams
Rūkymo drožlės dovanų perkant bet kurį grilių
-3% griliui
-5% griliui
-6% griliui
-5% aksesuarams
-7% aksesuarams
laimėkite nuolaidą!
Įveskite savo el. paštą, pasukite ratą ir laimėkite nuolaidą apsipirkimui !
Vienam vartotojui - vienas sukimas !Nuolaidos netaikomos akcijinėms prekėms