Kaip išsirinkti grilių?

Išsirinkti tinkamą kepsinę nėra sudėtinga, kepsninės būna įvarios, galite rasti pigią vienkartinę kepsinę vos už 10 eurų ar didelę profesionalią už kelis tūkstančius eurų. Kaip išsirinkti tinkamą jums? Visų pirma nuspreskite kiek pinigų norite išleisti, kadangi ne visada brangesnė yra tinkamesnė jums. Kitas svarbus faktorius kepsninės dydis, patartina rinktis didesnę, juk reikia pagalvoti ir apie svečius. Atkreipkite dėmesį į medžiagą iš kurios ji pagaminta ir dizainą. Paskutinis faktorius kurį turite pasverti – kuras, norite kurenti anglis, malkas ar dujas.

Medžiaga

  • Nerūdijantis plienas yra aukščiausios kokybės standartas jis atlaiko įtin aukštas temperatūras. Tačiau ne visas plienas yra vienodai geras. 304 klasės plienas tai ko reikia, 430 klasės pigesnis kuris rūdija.
  • Emaliuotas plienas tai dar vienas puikus būdas apsaugoti plieną nuo rūdžių. Taip pat tai suteikia puikų blizgesį ir spalvų pasirinkimą. Storas emalio sluosnis puikiai saugo tokias kepsnines kaip Napoleon, Weber ar Landmann.
  • Plienas dengtas milteliniais dažais. Milteliniai dažai tai specialūs aukštą 600-800 C temperatūrą atlaikantys dažai. Tai geras metodas apsaugoti griliaus pliena nuo korozijos, tačiau verta žinoti, kad laikui bėgant, per kelis metus jie gali nusilupti.
  • Plienas – tai iš ko pagaminta dauguma kepsninių. Kuo storesnis plienas tuo ilgiau kepsninė tarnaus – paprasta. Jeigu griliaus plieninis korpusas yra papildomai sutvirtintas tarpinėmis, valcuotas (išlenktas) ar vietomis gofruotas – kepsninė tarnaus kur kas ilgiau.
  • Keramika. Keraminkinės kepsninės kurkas geriau išlaiko karštį ir jį atiduoda kepiniui, tai žymiai pagerina kepinio kokybę. Keramikinės kepsninė labai ilgai tarnauja, tačiau laikui bėgant gali atsirasti mikro įtrūkimai, kurių netvarkant gali skilti ir visa kepsninė.

Grilių tipai

• Angliniai griliai •
angliniai griliai

Kaip ir sufleruoja pavadimas – griliai skirti kurenti tik anglis, kurenant malkas, grilius gali greičiau susidėvėti. Įprastai tokie griliai yra apvalios formos, pagaminti iš plieno dengto emaliu. Grilius dugne turi pelenų surinkimo indą ir oro tekmės angas, dėl orlaidžių išdėstymo oras teka iš apačios į viršų. Tokia oro tėkmė kaitina kepimo paviršių žymiai tolygiau. Specialius pelenų surinkimo indus, kurių dėka, kepsnines kur kas lengviau valyti. Vienu įkurimu anglys gali degti iki valandos, todėl verta atkreipti dėmesį ar grilių galima papildyti anglimis degimo metu.

Geriausiai tinka: Rimtam kepėjui turinčiam daugiau laiko, mėgtančiam lėtą kepimo procesą.

Privalumai: Tolygiai paskirstyta kaitra, tikras dūmo kvapas, atviros ugnies kepimas, pakankamai greitai įkuriama.

Trūkumai: Kaista apie 20-30 min., sunkiau valomas.

Kaip išsirinkti: Storesnio, geresnės klasės plieno griliai tarnaus ilgiau. Ieškokite griliaus su ketaus grotelėmis kurios geriau paskirsto ir išlaiko karštį.

• Dujiniai griliai •
dujiniai griliai
dujiniai griliai

Dujiniai griliai kurui naudoja propano-butano dujas. Šie grilai turi specialius degiklius kurie yra pagrindinis karščio šaltinis, nuo kepimo grotelių degiklius skiria deflektorius, kurio paskirtis yra apsaugoti nuo varvančių riebalų. Dauguma dujinių grilių turi dangtį, kaitrai sulaikyti. Dujiniai griliai yra praktiški tuo, kad juos lengva užkurti ir palaikyti norimą temperatūrą taip pat lengva valyti. Maistą galima kepti tiesioginiu arba netiesioginiu būdais, lengvai kontroliuojant karštį, taip maistas iškepa greičiau ir tolygiai. Dujiniai griliai neturi jokios atviros ugnies kuri pakenktų kepamam maistui. Tokio tipo griliai yra praktiškesni, tačiau jiems reikia skirti daugiau dėmesio pajungiant ir laikant dujų balionus dėl galimo nutekėjimo.

Geriausiai tinka: Norintiems preciziškai tikslaus kepimo su tiksliu temperatūros reguliavimu, greito įkurimo (įprastai įkaista per 10 min) Privalumai: Greitai įkaista, lengva valyti, švarus aplinkai.

Privalumai: Greitai įkaista, lengva valyti, tiksliai kepa

Trūkumai: Neišrūko mėsos taip kaip angliniai griliai, trūksta dūmo skonio.

Kaip išsirinkti: Daugiau degiklių geriau paskirsto karštį, taip pat svarbu gero plieno degiklių apsauga nuo varvančių riebalų – svarbu atkreipti dėmesį, kad būtų pagaminta iš storo nerūdijančio plieno, nes jie gauna daugiausiai kaitros. Didelis pliusas yra ketaus grotelės arba storos nerūdijančio plieno grotelės.

• Kamado •
kamado griliai
kamado griliai

Kamado kepsninės yra kilusios iš Japonijos. Tai urnos formos griliai kurie dažniausiai gaminami iš ugniai atspario keramikos. Kamado griliai gali būti pagaminti ir iš kitų medžiagų.

Geriausiai tinka: Rimtam kepėjui mėgstančiam ekperimentuoti

Privalumai: Tolygiai paskirstoma kaitra, pasiekia labai aukštą temperatūrą ir puikiai ją išlaiko. Universalumas – galima kepti, rūkyti, naudoti kaip krosnį – kepti picas ir kitus kepinius.

Trūkumai: gali atsirasti mikro įtrūkimų, gali skilti

Kaip išsirinkti: Atkreipkite dėmesi į smulkių detalių kokybę, stabilumą.

• Offset’inis grilius (Kepsninė – rūkykla) •
grilius-rukykla
grilius-rukykla

Kepsninė susideda iš dviejų dalių – didžiosios sekcijos ir mažosios sekcijos. Didžiojoje – pagrindinėje sekcijoje kaip įprasta kuriate malkas ar anglis, kepate tolygiai su uždaromo dangčio pagalba. Mažoji sekcija naudojama norint mėsą rūkyti ar kepti karštais dūmais – netiesiogiai. Mažojoje sekcijoje kuriate malkas, o didžiojoje dedate mėsą, įkaitęs oras keliauja iš mažosios į didžiają ir taip rūko ten esančią mėsą.

Geriausiai tinka: norintiems iš kepsninės šiek tiek daugiau, tokios kepsninės pasiūlo pilną universalų kepimą, bei galimybę mėsą rūkyti ilgai (5-10 valandų).

Privalumai: Galimimybė kepti ir rūkyti, netiesioginis kepimo budas.

Trūkumai: Sunkiau valdyti, užima daugiau vietos.

Kaip išsirinkti: Storesnio plieno korpusas tarnaus ilgiau. Termometras didelis privalumas, juk tai nuostabus pagalbininkas rūkant ar kepant netiesiogiai.

• Malkiniai griliai •
malkinis grilius
malkinis grilius

Nuo paprasto griliaus skiriasi metalo storiu, paprastai tai yra storesnio plieno griliai arba griliai su papildomu nerūdijančio plieno dugnu. Tai gan universalūs griliai, juose galima kurrenti ir malkas ir anglis.

Geriausiai tinka: mėgstančiam kepti malkomis, turinčiam gerą prieeigą prie ąžuolinių, beržinių ar vaismedžių malkų.

Privalumai: Tikras dūmo skonis, atviros ugnies kepimas, puikiai tinka rūkymui.

Tūkumai: Ilgas pasiruošimas, sunkiau valomas, greičiau dėvisi.

Kaip išsirinkti: ieškokite storesnio plieno griliaus arba griliaus turinčio dvigubą dugną.